Claus Bakke

Kandidat til Guldborgsund byråd og Regionsrådet i Region Sjælland

Sociolance

4. juni 2017

 

Akut psykisk sygdom er en sundhedsfaglig opgave og ikke en politiopgave.

Ringer man 112 med ondt i brystet kommer ambulancen med blå blink og horn. Behandlingen indledes hos borgeren, og der kommunikeres direkte med hjertecenteret så borgeren med ondt i hjertet kommer til hjertespecialisterne enten i ambulance eller med helikopter hurtigt og effektivt.

Har borgeren en sindssygdom og evt en psykose, hvor han er stærkt forpint med nedsat realitetssans og problemer med at skelne mellem virkeligt og uvirkeligt og ringer 112 så bliver man enten bedt om selv at henvende sig til den psykiatriske skadestue eller politiet henter én, fordi der måske er tvang involveret.

Siden 2007 er tvangsindlæggelserne via politiet steget med 80% til over 4000 om året. 12 om dagen. Det er urimeligt overfor patienterne, overfor de pårørende og overfor politiet samt personalet på psykiatrihospitalerne fordi det indebærer optrapning til konflikter.

Vi har brug for tiltag, der uddanner ambulanceredderne til også at kunne håndtere alvorlig psykisk sygdom lige så professionelt som fysisk sygdom. Derved får vi ligestillet akut fysisk og psykisk sygdom, får nedtrappet konflikterne og gjort patienterne trygge samt behandlingen bedre. Politiet vil så kunne lave politiopgaver, herunder fange narkokriminelle, der plager mange med psykisk sygdom.